«Fragments» és el projecte cultural de la Unió de Periodistes Valencians dedicat a posar en valor i dinamitzar la pràctica del periodisme gràfic a la Comunitat Valenciana. Aquesta iniciativa s’ha configurat com una eina cultural per a complir amb els següents objectius: 

  • Investigar la relació entre la fotografia i la informació per a proposar un millor ús de la imatge fotogràfica en contextos informatius.
  • Analitzar els nous llenguatges i formats del periodisme gràfic per a actualitzar i elevar els estàndards de producció local.
  • Recuperar l’assaig i els reportatges de llarg recorregut com a gènere dins del periodisme per a tornar a abordar des d’aquesta perspectiva temes de fons i molt calat, que s’escapen a la dinàmica actual d’aquesta disciplina.
  • Proposar dinàmiques de treball que permeten als periodistes millorar les seues condicions de treball en termes de rendibilitat, independència econòmica i llibertat per a triar els temes a abordar en el desenvolupament de la seua professió.
  • Col·laborar amb la construcció de memòria visual contemporània de la Comunitat Valenciana a través de continguts culturals que produïsquen o fomenten la producció de treballs dedicats a la nostra realitat. 

D’aquesta manera Fragments s’ofereix a la societat i als periodistes gràfics com un laboratori pràctic des del qual conéixer i projectar noves formes de comunicar-se millor a través de les imatges.

Aquest esforç es materialitza en la programació cultural que cada any s’ofereix en el MuVIM i que trobaràs a continuació en aquesta publicació.

Programació Cultural

Aquesta programació s’ha concebut amb la finalitat d’oferir recursos culturals que permeten, a la ciutadania i als professionals, millorar la seua formació i comprensió en l’àmbit del periodisme gràfic i la comunicació a través de la imatge fotogràfica. La programació es compon d’una beca, que fomenta la producció qualitativa, i un programa d’activitats que proposa formació tant als estudiants i professionals com al públic general.


Beca Fragments: exposició i foto llibre

Amb cada edició del projecte s’obri una nova convocatòria de la Beca Fragments per a la producció d’un assaig fotogràfic sobre la realitat contemporània de la Comunitat Valenciana. El resultat de la beca es concreta en la producció d’una exposició i la publicació d’un foto llibre sobre el treball de l’autor premiat  que s’exhibeixen en el MuVIM dins de la programació anual del projecte.


Programa d’activitats

Cada programació anual s’ofereix al públic com un ampli catàleg d’activitats culturals que estan orientades a facilitar la formació de tot tipus d’audiències. D’una banda, a formar al sector professional en les noves tècniques, llenguatges i formes de distribució, i d’altra, a facilitar al públic general dinàmiques que els permeten aconseguir una major comprensió d’aquesta disciplina.