Project Description

CONFERÈNCIA

Presentació de “El riu invisible” (Francisco Llop Valero)

El passat mes de desembre de 2016, un jurat compost per Horacio Fernández, Ricardo Cases i Biel Aliño va triar el treball «El riu invisible», del fotògraf valencià Francisco Llop com a guanyador de la I Beca Fragments. El primer títol de la col·lecció aborda, des de la perspectiva de l’assaig fotogràfic, els esforços que l’home fa per dominar l’entorn natural, i les conseqüències que aquestes accions tenen en el desenvolupament de la vida quotidiana. 

El Pla Sud, la part més visibledel qual és l’anomenat “nou llit del Túria”, és una infraestructura creada per a desviar el llit natural del riu al seu pas per València evitant així possibles episodis d’inundacions com els ocorreguts en 1957. La lògica del desenvolupisme obvia els efectes que aquestes transformacions materials provoquen en el patrimoni immaterial de la ciutadania: els usos i els costums que es generen al voltant del riu i que constitueixen part de la nostra identitat. “El riu invisible”, de Francisco Llop, ens planteja una col·lecció de preguntes, transmutades en imatges, que ens ajuden a comprendre millor aquesta realitat.

Lloc: Sala d’actes del MuVIM (Museu Valencià de la Il·lustració i la Modernitat)

Data: 19.04.2018

Horari: 19:00

Participació: entrada lliure i gratuïta fins a completar aforament.

BIO

«Tots els projectes personals que he realitzat fins avui són de llarg recorregut en el temps i estan sempre relacionats amb el meu entorn més proper, en allò pròxim, en la meua cultura, ja que entenc que és la millor manera de no quedar-se en l’anècdota o l’exòtic, sinó de parlar amb la màxima profunditat possible i amb total sinceritat d’allò que un millor coneix.»

Francisco Llop Valero (Paterna, València, 1967) és Màster en Fotografia, Art i Tècnica per la Universitat Politècnica de València.

«Arroceros», el seu primer projecte fotogràfic extens, veu la llum el 1998. A aquest treball sobre els paisatges i les gents dedicades al cultiu de l’arròs en la zona de l’Albufera, el seguirà «La cordà» (2002), un reportatge realitzat al llarg de diversos anys sobre la dimensió social i visual de la popular festa del foc i la pólvora.

Marcat per l’experiència social de la crisi, durant el període 2006-2010, desenvolupa el projecte «Banca personal», retratant els clients als quals atenia personalment en l’oficina de l’entitat financera en la qual treballava. «Banca personal» va ser becat per l’Obra Social de Caja Madrid i va formar part de les exposicions itinerants dels seus centres d’art durant el 2011 i el 2012.

Destaquen també les seues sèries «Terrario» i «Habitario», en continu procés d’elaboració, en les quals aborda la relació home-naturalesa més enllà de l’enfocament documental, endinsant-se en una perspectiva poètica i suggeridora.

La seua obra forma part de diverses col·leccions públiques i privades, entre elles: Caja Madrid (Generación 2001), Ministeri de Medi ambient, Fundació Rafael Botí, Comunidad de Madrid, Diputació de València, Diputación de Córdoba, Archivo del Territorio Histórico de Álava, Universitat Politècnica de València, Fundació Bancaixa, Obra Social CAM, etc.

El 2013 se submergeix en el projecte «El riu invisible» després de ser premiat amb la primera Beca Fragments de la Unió de Periodistes Valencians.