La Unió de Periodistes Valencians convoca anualment la Beca Fragments, que premia un autor per a la producció d’un assaig fotogràfic sobre la realitat contemporània de la Comunitat Valenciana. El resultat d’aquest treball es concreta en una exposició i en la publicació d’un llibre de fotografies, que es presenta en el MuVIM dins de la programació cultural del projecte.

L’objectiu de la beca és

  • Investigar sobre la realitat contemporània de la Comunitat Valenciana a través de l’assaig fotogràfic.

  • Fomentar la producció qualitativa i la distribució sostenible dels continguts visuals informatius.

Aquesta beca, com a part del projecte cultural Fragments, no pretén representar ni premiar les millors pràctiques periodístiques, sinó servir de banc de proves per a investigar la relació entre els llenguatges visuals i els fets informatius i així proposar un millor ús de les imatges en aquest context.

El model de projecte a produir és l’assaig fotogràfic per la seua capacitat com a eina per a la recerca visual. Aquest format permet aproximar-se a fets o fenòmens socials, emocionals, polítics, creatius, estètics o tècnics d’acord amb la pròpia subjectivitat i amb la posició cultural i ideològica de l’autor.

El passat mes de desembre del 2017, un jurat compost per Horacio Fernández, Ricardo Cases i Biel Aliño va triar el treball «El riu invisible», del fotògraf valencià Paco Llop com a primer guanyador de la Beca Fragments.